De beste WordPress plugins

Geschreven door Hans

Er zijn duizenden plugins te vinden die je helpen je website beter, sneller of aantrekkelijker te maken. Soms gaat het om heel nuttige of zelfs onmisbare plugins, soms gaat het om plugins die je website pimpen of gewoon lollig zijn om te gebruiken. Het algemene advies is om zo min mogelijk plugins te installeren omdat die je website alleen maar (onnodig) trager maken. Toch installeren wij altijd standaard een aantal plugins die je website alleen verbeteren. In dit artikel vertel ik je welke plugins ik vrijwel altijd standaard installeer.

Plugins die ik (bijna) altijd installeer

Wanneer het gaat om een bedrijfswebite (zonder webshop), een blog of een andere (persoonlijke) website, zal je wat mij betreft deze plugins altijd tegen komen:

 • All In One WP Security – De eerste in het lijstje staat wat mij betreft ook op nummer 1. Wat vind ik dit een fijne plugin! Ik sta bekend om groot voorvechter van goede beveiliging op iedere WordPress website. Deze plugin heeft werkelijk alles om dat in goede banen te leiden. En nog gratis ook!
 • Antispam Bee – Een plugin van Pluginkollectiv die spam uitstekend tegen gaat. Eerder installeerde ik altijd Akismet, alleen hoor je daarvoor te betalen. Antispam Bee is geheel gratis en voldoet voor een volle 100%.
 • Complianz Privacy Suite – Hoewel ik de neiging heb gemakkelijk te switchen wanneer het om noodzakelijke plugins gaat, blijf ik al langere tijd actief gebruik maken van Complainz Privacy Suite. De reden is simpel. Door de handige wizard kun je zeker van zijn dat je volledig aan de eisen die de E.U. nl. Het meest fijne vind ik dat ook de gratis versie alle cookies zelf scant en het gros herkent. De betaalde versie heeft meer mogelijkheden voor bedrijven met ingewikkelde(r) structuren.
 • Email Address Encoder – Een hele belangrijke die ik nooit zal vergeten is de Email Adress Encoder. Deze plugin doet onzichtbaar heel effectief werk; het encrypten van je emailadres zodat deze niet wordt herkend door spambots. Ideaal en met de gratis versie kom je een heel eind!
 • Use Google Libraries – Voor onder het kopje ‘sneller maken van je website’ zal je veel profijt hebben van deze slimme plugin. Gegevens die je website normaal gesproken vanuit je eigen installatie haalt, komen na installatie rechtstreeks bij Google vandaan. Gevolg? Een behoorlijke vooruitgang in je laadtijd.
 • Medusa Multifunctional – Steeds vaker maak ik gebruik van Medusa Multifunctional omdat deze plugin veel voor je kan betekenen. Niet alleen voor een snellere laadtijd. Het maakt je WordPress ook een stuk veiliger en zorgt voor meer stabiliteit. Probeer de verschillende opties voorzichtig uit en test steeds of je website nog zichtbaar is. En heel belangrijk: maak eerst een backup!
 • W3 Total Cache – In mijn ogen de beste cache plugin. Maar voor wat betreft gaat het bij een cache plugin vooral om waar je zelf het fijnste mee werkt. Ook ik switch geregeld van merknaam omdat nou eenmaal de ene cache plugin beter overweg kan met het thema dat gebruikt, dan het andere. Een cache plugin mag in ieder geval nooit in je lijst ontbreken!
 • Webcraftic Clearfy – Nóg een optimalisatie plugin? Klopt. Omdat deze WordPress optimization plugin een perfecte aanvulling is op die van Medusa. Ik gebruik ze eigenlijk altijd naast elkaar.
 • Yoast SEO – Yup, daar is ‘ie. Last but not least. Als je een tijdje meeloopt binnen de WordPress community zal je soms het gevoel hebben ermee te worden doodgegooid. Maar wat ik ook probeer en test, ik kom altijd terug bij… Juist.

Tip: Vergeet niet een goede plugin te installeren om je afbeeldingen te optimaliseren. Er zijn er verschillende die heel goed zijn, met allemaal hun eigen plussen en minnen. Hiervoor geldt: kies de plugin waar je het beste mee overweg kunt. De veroorzaker van een tergend langzame website is meestal niet geoptimaliseerde afbeeldingen.

De beste WooCommerce plugins

Heb je met WordPress je WooCommerce webshop gemaakt? Het beste e-commerce platform is wat mij betreft nog altijd WooCommerce onder je WordPress installatie. En ook hierbij zijn weer duizenden plugins te vinden, zodat het allemaal nog beter wordt. Deze plugins zijn de plugins waar ik graag mee werk:

 • Woo Button Text – Wil je af van de standaard teksten van WooCommerce op de knoppen? Zelf zorg ik meestal voor een simpele aanpassing binnen de vertaling van WooCommerce. Maar als dit je niet goed lukt is de plugin Woo Button Text een fantastische hulp. Het regelt het ook voor je als je gebruik wilt maken van een afwijkende kleur van bijvoorbeeld je bestelknop.
 • WooCommerce EU BTW Assistent – Heb je wel eens klanten uit België of Duitsland die je vragen om een factuur met verlegde BTW? Dan is deze gratis plugin voor jou de oplossing. Het regelt alles voor, netjes binnen het thema en in de administratie. En volgens de regels van de Nederlandse Belastingdienst. Wanneer je klant een geldig buitenlands BTW nummer invult wordt de BTW automatisch verlegd.
 • WooCommerce Free Gift – Noem mij van de oude stempel, maar ik ben altijd een gezonde dosis cynisme gehad bij het aanbieden van gratis weggevertjes bij een bepaald bestelbedrag. Deze plugin doet dat. En ik ben teruggekomen op mijn weerzin tegen dit soort marketingtrucs. Nederlanders (en zeker ook de Belgen) houden van een gratis cadeautje. Zo weet je jouw gemiddelde bestelbedrag vast en zeker omhoog te krijgen. Niet gratis, maar de aanschafprijs verdien je zonder meer terug. (Kosten plugin: $18)
 • WooCommerce NL Postcode Checker – Ook niet gratis, maar ontzettend handig. Want wees eerlijk, de foutief ingevulde postcodes bij je bestellingen zorgen voor veel irritatie en kosten je gewoon tijd. Verbazend hoeveel klanten het nog voor elkaar krijgen een foute postcode op te geven? Met deze plugin van Ewout Fernhout weet je zeker dat het gewoon allemaal klopt. Groot voordeel boven andere postcode checkers is dat deze plugin gebruik maakt van een gratis alternatief van het Kadaster om de check uit te voeren. (Kosten: €36/jaar)
 • WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips – Ik denk dat deze plugin in vrijwel geen WooCommerce installatie ontbreekt. Je hebt het gewoon nodig. Want wil je een pakbon toevoegen of een factuur (of beiden) kunnen downloaden en uitprinten, kun je niet zonder. Met de gratis versie heb je alle benodigde basics te pakken. (Onbegrijpelijk dat dit nog niet standaard in WooCommerce is ingebouwd.)
 • WooCommerce Sequential Order Numbers – Last van de niet opvolgende nummering van de orders in je WooCommerce webshop? Dan ben je niet de enige. Net als de voorgaande plugin zal ook deze in menig lijstje vermeld staan. Wat doet deze gratis plugin? Ervoor zorgen dat de nummering gewoon opeenvolgend. Zodat jij het overzicht behoudt.

Welke WordPress plugins zijn voor jou belangrijk?

Zoals gezegd, onnodige plugins maken je website alleen maar onnodig trager. Maar dat betekent niet dat het installeren van plugins áltijd nadelen hebben. Sommigen maken je website juist sterker, veiliger of beter bereikbaar. Anderen bewijzen hun nut in betere vindbaarheid of zijn ze voor je marketing broodnodig. Welke plugins gebruik jij? Vertel het in een reactie!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 3 =