Must-do-before voor een goed begin met SEO

Geschreven door Hans

goed begin met SEO

Must-do-before voor een goed begin van je SEO strategie

goed begin met SEO

We moeten het hebben over SEO. Zoekmachine optimaliseren dus. Of liever meer over de periode ervoor. Over wat je het beste kunt doen tijdens het bouwen van je WordPress website, om te zorgen voor een optimale basis. Want die helpt je bij je SEO. Must-do-before, dus.

Ik geef in dit artikel je een aantal tips die je helpen wanneer je aan je SEO werkzaamheden gaat beginnen. Daarbij ga ik ervan uit dat je start met de bouw van een nieuwe WordPress site. Maar eigenlijk kun je dit allemaal ook prima nalopen wanneer je al een bestaande website hebt. Het is altijd goed om steeds weer (bijvoorbeeld na een half jaar) weer eens online te kijken hoe het in SEO en WordPress-land gaat. Want de techniek staat niet stil. Google blijft algoritmes aanpassen, wat dan ook weer gevolgen heeft voor de manier waarop je met SEO omgaat. Het slechte nieuws is dus dat je in feite nooit helemaal klaar bent! 🙂

Een SSL certificaat voor een betere SEO

Mijn eerste tip: zorg voor een slotje in de adresbalk. Neem dus een SSL-certificaat. En dat dus niet om veiligheid alleen. Want misschien zie je het nut van het nemen van een SSL certificaat niet in en vind je het allemaal maar zonde van je geld. En dat kan ik begrijpen als je bezoekers op geen enkele manier gegevens met je uitwisselt. (Wist je dat je bezoekers zelfs al met het invullen van het contactformulier privacygevoelige informatie met je deelt?)
Maar ik heb nóg een argument voor je: Het is ook uitstekend voor de ranking in de zoekmachines. Je website krijgt namelijk een voorkeurspositie als je een SSL certificaat installeert. En ik heb er goed nieuws bij. Want als je gebruik maakt van onze hosting krijg je áltijd de mogelijkheid om het gratis Let’s Encrypt certificaat te installeren. (En vanaf Plus Hosting doen wij dat zonder extra kosten voor je.

Installeer voor je aan je teksten werkt meteen de Yoast plugin

SEO plugin van Ypast (Joost de Valk)Onmisbaar als je aan je teksten gaat werken: De SEO plugin van Yoast. En dat echt niet alleen omdat het gratis is. Of omdat het door de Nederlandse Joost de Valk gemaakt wordt. Oké, een klein beetje dan. Want we zijn allemaal natuurlijk beretrots op deze keien van plugin-makers. Maar vooral omdat het jou enorm helpt een goede structuur neer te zetten. De plugin helpt je met het schrijven van goede SEO teksten. Maar ook met het schrijven van een goede anchor tekst. Maar bovenal scheelt het je een boel werk als je dit onderdeel vanaf het allereerste begin goed bijhoudt. (Het is nou eenmaal niet het spannendste onderdeel. (Voor dertig pagina’s vergeten ankerteksten schrijven wordt echt helemaal niemand blij.)

Daarbij is het goed voor elkaar hebben van je teksten eigenlijk het allerbelangrijkste bij een succelvol SEO beleid. Het is niet voor niks dat iedere webbouwer vanaf het eerste begin tegen de klanten “Content, content, content!” roept. (“Content is King!”, is trouwens ook een veelgehoorde kreet.)
Waarom? Omdat Google heel goed weet dat bezoekers op zoek zijn naar informatie. En daarvoor kiezen voor een zoekmachine die hen de informatie geeft waar ze naar op zoek zijn. Daar gebruikt Google hele slimme algoritmes voor, die steeds handiger zijn in het lezen van jouw tekst. Ze kunnen begrijpen wat je schrijft en naar aanleiding daarvan besluiten je een hogere positie te geven. Of een lagere, als je het minder goed voor elkaar hebt….

Afbeeldingen optimaleren als je ze upload

Het kan heel goed zijn dat je bij ‘afbeeldingen optimaliseren’ denkt aan het sneller maken van de laadtijd. En het klopt, ook dat is van ongelooflijk groot belang voor een sneller website. (En een snelle website is goed voor je zoekmachine resultaten, maar daarover straks meer.) De laadtijd van je afbeeldingen versnellen door de bestandsgrootte aan te passen kan ook in een later stadium. Ik kies er trouwens altijd voor om dat direct te doen. Dat helpt je tenslotte wanneer je de weergave van je nieuwe pagina voor de laatste wijzigingen nog eens kritisch bekijkt. (Zoek je een plugin voor het optimaliseren van de bestandsgrootte? Lees dan ook eens deze blog over de beste plugins.)

Ik heb het over de afbeeldingen voorzien van de alt-tekst. Leer jezelf aan die tekst direct na het uploaden in te voeren. Je bent dan toch in het scherm dat je hiervoor nodig hebt én het scheelt je ook weer een hoop (saai) werk achteraf.. Wil je het nog beter doen? Zorg dan dat je bestandsnaam ook relevant is voor het zoekwoord dat erbij hoort.

Als je dit onderdeel ook goed voor elkaar hebt, zal je merken dat je ook bezoekers op je website binnen krijgt na een zoekopdracht via Google Afbeeldingen. Natuurlijk is dat voor een webshop het allerbelangrijkst. Maar onderschat ook de zoekers naar het onderwerp van je blog of bedrijfswebsite niet. Google Afbeeldingen wordt meer en meer gebruikt.

Zorg voor een snelle website (en pas daar je beslissingen op aan)

Must-do-before voor een goed begin met SEO

Is je website zo sloom als een slak? Jammer, want dat is echt niet nodig. En het is vaak heel goed achteraf op te lossen. Maar wanneer je bij het bouwen van je WordPress website steeds rekening houdt met de snelheid van je uiteindelijke resultaat, heb je (wederom, het wordt saai) achteraf gemakkelijker. Hoe je dit doet? Ik geef je een aantal tips:

1) Installeer een cache-plugin. Welke je het beste kunt gebruiken hangt helemaal af van de omstandigheden. Ik geef er haast nooit een eenduidig advies over. Dat komt doordat iedere cache-plugin eenmaal voor- en nadelen heeft. In een enkel geval sloopt het zelfs de zichtbaarheid van je thema. Zo gebeurt het dat ik voor verschillende klanten steeds een andere cache-plugin installeer. Maar zonder deze plugin kun je niet, geloof me.

2) Wees zuinig met onnodige opsmuk. En dat vooral van dat soort dat je door middel van extra plugins activeert. Want het vraagt allemaal ruimte en laadtijd. Ik geef meteen toe, soms kun je zonder. Maar ik zal zelf nooit standaard een social media plugin installeren. Om de doodeenvoudige reden dat dit een website trager maakt. Je moet je bij dergelijke externe middelen altijd afvragen of het zijn doel niet voorbijschiet. Oftewel, heb je écht nodig? Als het antwoord ‘Nee’ is, laat het er dan gewoon maar uit.

3) Optimaliseer je afbeeldingen. Of hadden we het daar al over gehad? 😉
Maar dan even zonder gekheid, afbeeldingen zijn (bijna) áltijd te groot en kunnen je website veel te traag maken. En Google (maar ook hun concurrenten) kijken naar de snelheid van laden. Trage websites maken servers vol, verbindingen traag en veroorzaken files op de digitale snelweg. Gevolg is dat je bezoekers ook sneller je website weer verlaten als je website niet binnen drie seconden laadt. Dat wil je zelf natuurlijk ook niet. En daarom zou dit onderdeel van optimalisatie eigenlijk tip nummer 1 moeten zijn.

Optimalisatie van je afbeeldingen kan door het gebruik van diverse (gratis) plugins. Die hebben de functie om de grootte van je bestand te verkleinen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van je afbeeldingen. En wees niet verbaasd als ze je afbeeldingen met soms wel 75 – 90% weten te verkleinen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag aan een snellere geoptimaliseerde website. We kunnen alles voor je uit handen nemen of je helpen bij wat je nodig hebt. Vraag gerust, dan bespreken we de mogelijkheden!

Categorieën: SEOWordPress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 3 =