Veiligwachtwoordbestepasswordmanager

Veilig wachtwoord kiezen met een gratis passwordmanager

Schokkend nieuws vandaag. De politie heeft een website platgelegd waarop tegen een kleine vergoeding een database met 12 miljard gestolen gebruikersnamen, mailadressen en wachtwoorden te raadplegen was. Twaalf miljard. Dat is een twaalf met negen nullen. Dat weten jullie vast, maar ik wil graag benadrukken hoeveel dat eigenlijk is. 12000000000 gebruikersnamen dus. En 12000000000 bijbehorende wachtwoorden. Natuurlijk, op zo’n immens aantal is nogal wat af te dingen. Onduidelijk is hoeveel dubbelingen in dit getal zitten. Maar wees eerlijk. Het is beangstigend veel.

Jouw en mijn password ligt op straat

We hebben het over WeLeakInfo.com. Gerund door een 22-jarige Arnhemmer. Ook is een (eveneens 22-jarige) man uit Ierland aangehouden en de FBI heeft de site gesloten. Voor een paar dollar kon je op de website naar hartenlust neuzen en op je gemakje uitzoeken, al naar gelang je wilde hebben. De gegevens kon je downloaden en vervolgens had je toegang tot allerlei gegevens van wildvreemde slachtoffers. Wachtwoorden en inloggegevens van e-mail, Social Media, et cetera. Hoog tijd om je wachtwoorden te vernieuwen. Ik wil je niet onnodig bang maken. Maar jouw en mijn gegevens staan er ook tussen. Want even kort door de bocht. 12000000000 wachtwoorden. Hoe groot is de kans dat jouw en mijn wachtwoord hier niet tussen staan? Ik denk dat de kans om de staatsloterij deze maand te winnen, groter is. Hoe kun je dit voorkomen? Dat is de hamvraag. En moeilijk te beantwoorden. Het beste is om altijd heel regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Kies daarbij voor een lang wachtwoord. Zes cijfers, letters en vreemde tekens is bij lange na niet genoeg meer. De rekenkracht van illegale software is zo snel en zo effectief, dat een wachtwoord van zes tekens vandaag de dag al veel te zwak is.
TIP: Kies een wachtwoord van tenminste 14 tekens.
En dan kom je al snel op het punt dat je hulp nodig hebt. Want voor iedere website een verschillend wachtwoord verzinnen van 14 tekens, dat is een monsterklus. Laat staan het (digitaal?) opslaan ervan.

Drie gratis password managers voor een veilig wachtwoord

Vandaar dit artikel. Ik ga je proberen te helpen met de keuze voor een goede password manager. Want zo’n wachtwoord manager heb je anno 2020 gewoon nodig. Maar welke? Er zijn er zoveel! Dat klopt, er zijn er heel veel. Met allemaal voor- en nadelen. En welke je moet kiezen, dat weet ik ook niet. Wel kan ik je helpen door alles wat overzichtelijker te maken. Dat helpt al een stuk.

Gratis Password Manager Lastpass Free  LastPass Free

LastPass Free is dikke prima in orde. De gratis versie doet helemaal niet onder de Premium, die je jaarlijks ongeveer € 32 kost. Deze password manager heeft ook een digitale kluis, waarin je allerlei andere gegevens versleuteld kunt opbergen. Altijd handig voor allerlei gegevens, zoals bijvoorbeeld je WiFi code. Ook kun je de gegevens synchroniseren op je tablet of smartphone. Voor (vrijwel) alle browsers is een add-on beschikbaar, waarmee je gemakkelijk je gekozen wachtwoord kunt opslaan en gebruiken. Ook gemakkelijk is dat de add-on een veilig wachtwoord voor je kan kiezen zodat je geen hersens hoeft te breken op een veilige combinatie van 12 tot 14 tekens. Daarnaast heeft LastPass ook allerlei handige functies om toch op een veilige manier bij je gegevens kunt komen, als je de toegang hebt verloren. Bekijk LastPass Free Dashlane Free is ook een prima password manager waar je wachtwoorden veilig in een digitale versleutelde kluis worden opgeslagen. Ook hier is dus helemaal niets mis mee. Dashlane heeft ook een mobiele app. Je kunt niet je gegevens tussen verschillende apparaten synchroniseren en dat is jammer. Ook zit er een limiet aan het aantal passwords dat je kunt bewaren. Je kunt tot 50 wachtwoorden gratis veilig opslaan. Vind je dat geen probleem, dan is Dashlane zeker ook overwegen waard. Bekijk Dashlane Free

Gratis Password Manager Enpass FreeEnpass

Ook EnPass mag in het rijtje van gratis wachtwoord managers niet ontbreken. Let als de eerste twee password managers, heeft EnPass ook een gratis versie die heel goed en veilig te gebruiken is. Bij EnPass kun je ook nog kiezen of je jouw wachtwoorden lokaal wilt opslaan, of dat gebruik maakt van de cloud. Nadeel bij EnPass is dat je maximaal 25 wachtwoorden kunt opslaan. Ga je hier overheen (en dat is al snel) dan moet je overstappen op een betaald account. Bekijk EnPass Ik hoop dat je iets aan deze opsomming van drie gratis wachtwoord managers hebt. Heb je zelf nog ideeën of ben je iets interessants tegengekomen? Schroom niet hieronder te reageren!